Az NKFI alapból megvalósuló projekt

Kedvezményezett neve: KINETO Lab Kutatás-fejlesztési Tanácsadó Kft.

Projekt címe: Orvosbiológiai kutatási és szolgáltatási kapacitás fejlesztése a KINETO Lab Kft-nél

Támogatás összege: 81 036 000 Ft

Támogatás mértéke: 67,9 %

Tervezett befejezési dátuma: 2019. december 31.

Projekt azonosító száma: KFI_16-1-2017-0439

A projekt tartalmának bemutatása:

A KINETO Lab Kft. a jelen projektben a már meglévő szövettenyészeti és állatházi infrastruktúráját kívánja bővíteni úgy, hogy évente több alkalommal, folyamatosan legyen képes akár milligrammos mennyiségben izolálni ellenanyagokat a saját korábbi fejlesztései eredményeként kialakított hybridomákból, vagy az akadémiai és ipari partnereitől kapott sejtekből. Az így kapott antitestek aztán különböző technikai megoldásokban alkalmazva (laboratóriumi diagnosztikai kit-ek, molekulárisbiológiai reagensek, immunhisztokémiai technikák stb.) piaci értékesítésre kerülnek.

Az új hatóanyagok, köztük a terápiás antitestek tesztelése feltételezi a mind jobb preklinikai modellek alkalmazását. Ezek magukban foglalnak molekuláris biológiai metodikákat, sejt-és szövettenyészeti technikákat és állatkísérleteket egyaránt. Így van ez az onkológia területén is. A beteg-eredetű tumor xenograftok (PDTX), amikor közvetlen műtéti mintát ültetünk speciális egerekbe, sokkal jobban reprezentálják az eredeti tumort, mert nem csak a daganatsejtek, hanem azok környezete is átültetésre kerül. A pályázat megvalósításának második nagy célkitűzése ilyen specifikus modellek kialakítása a legkevésbé kezelhető daganatféleségekből, későbbi alap- és K+F kutatásokhoz.

Ezen felül, harmadrészt a modellek segítségével újfajta, a daganatos ereken speciálisan ható ellenanyagokat fejlesztenek diagnosztikus és terápiás felhasználásra. Az endoteliális markerek azonosítása újfajta terápiás támadáspontot jelentenek, amelyek csökkenthetik a daganatellenes készítmények mellékhatásait, és fokozzák azok hatékonyságát a tumorokon.